Openingsuren:

Weekdagen:
van 8u00 tot 17u00

VAN DIJCK EXPO EXTERIEUR
7/7 j. de 8h00 à 20h00

Gesloten:
zaterdag & zondag

Van Dijck n.v.

Rue des Alouettes 171
4041 Herstal

T.+32(0)4 278 73 25
F.+32(0)4 278 06 37
M.info@van-dijck.be

O'Naturel Garden 2015

Een evenement dat volledig gewijd is aan de tuin, tuinieren, de natuur, het milieu en de biodiversiteit en aan kunst met de natuur als inspiratiebron: een primeur voor de provincie Luxemburg ! Dit unieke evenement zal plaatsvinden op het domein VAYAMUNDO- OL FOSSE D’OUTH te Houffalize op 18/19/20 et 21 september.
De site is gelegen in het hart van de Belgische Ardennen, niet ver van Frankrijk, Duitsland en Groothertogdom Luxemburg en zeer gemakkelijk bereikbaar.
Het omvangrijke domein « Ol Fosse d’Outh » ligt in een vallei aan de oever van de Ourthe omringd door enkel de natuur. Toch bevinden we ons niet ver van het centrum van het gezellige stadje Houffalize. Door de omvang en ligging is het domein uitstekend uitgerust om er dergelijk groot event te organiseren.

Waarom ‘O’Naturel’? Omdat we via dit grote feest de natuur centraal willen plaatsen en zo de waarde en schoonheid van de natuur, de tuin, het milieu, de biodiversiteit, streekproducten enz. in al zijn facetten willen tonen.
Dit is een evenement over en te midden van de natuur!

 

De bosbouwsector is van de partij

We bevinden ons in een bosrijke omgeving. Daarom besteden we veel aandacht aan de bosbouwsector. Tijdens dit evenement komt u er alles over te weten. Hoe beheer je een bos, de biodiversiteit van onze bossen, de verschillende transformaties die het hout ondergaat, de nieuwe regelgeving en nog zoveel meer…
Via verschillende demonstraties kunt u de sector beleven en in de ateliers kunt u zelf aan de slag gaan. U kunt er miniconferenties bijwonen en een duidelijk beeld krijgen over de sector via mooie en leerrijke didactische panelen. Ook kunt u kennis maken met verschillende professionals zoals bosbeheerders, houthakkers, schrijnwerkers, boseigenaars, enz..
We demonstreren hoe men op grote hoogte bomen snoeit en hoe men tot op vandaag Ardense trekpaarden inzet in de bosbouw. Een spektakel dat u niet mag missen. Een spektakel waarbij een prachtig dier zijn kracht toont en ten dienste stelt van de mens
Interesse? Deze demonstraties gaan door op zaterdag en zondag, een plezier voor groot en klein.
Ook word het skelet van een houten huis tentoongesteld waarbij de kwaliteit van de verschillende materialen en technieken worden gedemonstreerd.
Voorts kunnen kinderen er vogelnestjes in elkaar knutselen en hun creatief hart uitleven met een gigantisch Kapla spel van 1000 stukken.

Ons aanbod van exposanten zal u vast en zeker bekoren.

Als uitgangspunt hebben de organisatoren op basis van diversiteit en respect voor de natuur de exposanten geselecteerd: gespecialiseerde boomkwekers (dwergconiferen, aromatische en geneeskundige planten, vaste planten, bollen,…), bekende rozenkwekers, klein en groot tuinmateriaal, een grote diversiteit aan serres, houten chalets en speelgoed, antiek en tuinmeubelen, biologische zaden en alternatieve producten om onze tuinen nog milieuvriendelijker te maken, meerjarige orchideeën gekweekt door een Belgisch bedrijf via in vitro cultuur (de wilde orchideeën uit onze regio zijn bij wet beschermd), vissen en in het bijzonder het ‘no kill ‘ vissen, tuin- en outdoor kledij, een groot aanbod boeken, de vereniging van kleinvee van Houffalize zal u de lokale variëteiten presenteren,… De producenten van streekproducten zullen u via hun smaakvolle producten de regio culinair doen ontdekken.
Op het eiland middenin de Ourthe zullen diverse verenigingen die zich inzetten voor de bescherming en de kennis van de natuur hun didactische activiteiten aan u voorstellen. Het leven in een rivier, het observeren van vogels, insectenhuisjes, Het ganse weekend zullen er interactieve miniconferenties gegeven worden. De provincie Luxemburg en de FTLB (Fédération du Tourisme du Luxembourg Belge) nodigen u uit in hun tent om onze mooie streek onder al zijn facetten te ontdekken.
En nog vele andere ter plaatse te ontdekken!

 

Kunst en natuur, een uitgebreid en verrassend programma!

Fotografen, beeldhouwers en kunstschilders van hoog niveau. Sommigen onder hen stellen hun werk slechts heel af en toe ten toon in België.
De meeste van de kunstwerken (sommige zeer indrukwekkend) worden buiten tentoongesteld. Maar ook in de gangen en zalen sieren talrijke schilders en fotografen het gebouw met hun mooiste werken. We presenteren u een tentoonstelling van meer dan 500 meter met verschillende stijlen ; van hyperrealistisch tot eerder bovennatuurlijk. U kunt onder andere genieten van de werken een aantal zeer gerenommeerde artiesten zoals de dierschilderijen van André Buzin die van een fenomenale precisie getuigen ; Een andere ‘ster’ met een andere stijl is Jean-Marie Winants die zijn passie voor de natuur omzet in zijn fascinerende foto’s. En wat te zeggen van de franse schilder Michèle Becker die zich specialiseerde in het schilderen van dieren op boombladeren. Verbazingwekkend! 16 kunstenaars uit de provincie zullen er hun artistieke kijk op de natuur tentoonstellen en nog vele andere zoals een kunstenares die poppetjes maakt van rozenblaadjes (elke pop is uniek en vraagt meer dan 40 uur werk)

 

Tunesië, gastland van O’Naturel 2015!

Indien we het hebben over dit land, denken we meteen aan de zon en de hitte; maar dit land is veel meer dan dit. Vijftien exposanten uit Tunesië presenteren op O’Naturel 2015 hun initiatieven op het vlak van milieu, het bewaren van de biodiversiteit, duurzaam toerisme, biologische landbouwculturen, Kleine producenten van onder andere bio olijfolie zullen u de rijkdom van een mediterrane gezonde voeding laten ontdekken. Ontmoetingen, uitwisseling, diversiteit: een uitgebreid programma om te delen met onze Tunesische gasten gedurende de 4 dagen.

 

Een sprookjesachtige avond op zaterdag 19 september !

Zaterdag wordt bijzonder want de dag zal niet alleen lang zijn maar ook rijk aan verrassingen. U krijgt de gelegenheid om gerenommeerde auteurs te ontmoeten. Ook zijn we zeer vereerd met de komst van  de Gravin Annabelle de la Panouse, gepassioneerd door tuinen en de natuur en auteur van  een prachtig boek «Jardins d’Histoire et sans histoire … » en Isabelle Olikier-Luyten met haar werk « Roses. Les meilleures variétés pour les petits jardins ». (rozen, de beste variëteiten voor kleine tuinen) Gereputeerde uitgevers van tuin- en natuurboeken (Ed. Racine, Ed. Weyrich, …).zullen aanwezig zijn. In de late namiddag zal de prijsuitreiking « Villes et villages fleuris de la Province de Luxembourg » gehouden worden met een voorstelling van de mooiste realisaties. En om de dag in stijl af te sluiten zal landschapskunstenares Barbara Heidiger, het domein op magische wijze omtoveren in een adembenemend schouwspel van licht.. Zeker niet te missen.

Bovendien…

Kun je kennis maken met pottenbakkers en houtdraaiers die u de complexiteit en de rijkdom van hun werk zullen tonen, komt een hoogleraar botanicus gepassioneerd door geneeskrachtige planten u uitleggen hoe een echte the te maken die u ook kunt proeven.

 

Kunt u iedere dag verschillende conferenties en lezingen bijwonen rond zeer diverse onderwerpen over het bos, de natuur en de tuin.
Omdat de site omvangrijk is stellen we voor om u te verplaatsen en even uit te rusten op de koetsen getrokken door machtige trekpaarden.
Zorgen we ook voor een uitgebreid culinair aanbod i onze verschillende restaurants : een snelle snack of een eerder verfijnd menu in combinatie met een ambachtelijk bier,…

 

Praktisch …

O’Naturel van 18 tot 21 september,
Open 10u tot 18u (uitgezonderd zaterdag 19/9 open tot 21u00)
Plaats : Vayamundo Ol Fosse d’Outh
           Ol Fosse d’Outh 1
           6660 Houffalize
Ticket : 10 Euro
Tickets in voorverkoop: 7 Euro via www.vayamundo.be/nl/onaturel
Studenten, en senioren,: 7 Euro
Kinderen -12 jaar : gratis
Parkings buiten de site met pendelbussen de ganse dag
Meer info     www.vayamundo.be
                      e-mail : garden@vayamundo.be
                      Tel :  061/28 05 80